Google Shopping prijsvergelijksite gelanceerd

Google Shopping

Gister tijdens het googelen, zag ik plots het label ‘Shopping’ verschijnen in het menu linksboven onder het label ‘Nieuws’. De productvergelijker Google Shopping is in Nederland nu ook online voor de consument! Google positioneert zijn nieuwe zoekmachine niet als een productvergelíjker, maar als een productzoékmachine.

Begin dit jaar werd bekend gemaakt dat Nederlandse webwinkels hun assortiment al konden uploaden naar Googles productvergelijker Google Shopping. Dit is kosteloos te realiseren door een webwinkel middels het uploaden van een product feed (ook wel XML-feed genoemd) binnen het Google Merchant Center. Consumenten moesten nog een paar maanden geduld hebben voordat ze gebruik konden maken van de nieuwe prijsvergelijksite Google Shopping.

Google Shopping online

Nu is het dus zover. Zowel Nederlandse webwinkeleigenaren als consumenten kunnen gebruik maken van productvergelijker Google Shopping. Ik denk dat dit een serieuze concurrent wordt van vergelijkers als Bol.com, Kieskeurig.nl, Vergelijk.nl, Kelkoo.nl. Het is naar mijn mening ook geen toeval dat de Google Farmer / Panda Update op nagenoeg hetzelfde moment als Google Shopping wordt geïntroduceerd in Europa. Dit zou betekenen dat verschillende vergelijkingssites met, in Googles ogen, weinig unieke content zullen gaan zakken in de zoekresultaten, waardoor Google Shopping beter in beeld komt bij de consument.

Google Shopping getest

Ik heb Google Shopping getest en ik moet zeggen dat het perfect werkt. Overzichtelijk, snel en gebruiksvriendelijk als ik het in drie woorden moet omschrijven.

Google Shopping

In het linker menu is te filteren op ‘Geen verzendkosten’, Nieuwe artikelen’, ‘Prijs’ en ‘Winkel’. Door te klikken op de button ‘Prijzen vergelijken’ krijgt men een overzicht van verschillende winkels waar het product te koop is met vermelde prijzen, verzendkosten, verkopersbeoordelingen en uitgebreide informatie over het product.

Google Shopping

De verkopersbeoordelingen die Google toont zijn niet van Google zelf, maar zijn overgenomen van concurrenten vergelijkingssites. Ik denk niet dat die hierop zitten te wachten en ik verwacht een klein relletje. Inmiddels heeft Google ook een eigen beoordelingssite, Google Hotpot, opgezet. Deze zit echter in de opstartfase en ik denk dat deze daarom nog niet is geïntegreerd binnen Google Shopping.

Google Shopping

Google Shopping in zoekresultaten?

In de Verenigde Staten worden producten uit Google Shopping getoond in de zoekresultaten, net zoals bijvoorbeeld Google Afbeeldingen. In Nederland ben ik dit nog niet tegengekomen, echter zal dit niet lang op zich laten wachten. Wellicht wacht Google hiermee totdat genoeg ‘merchants’ (webwinkels) zich aangemeld hebben bij de nieuwe dienst.

Update: inmiddels heb ik gelezen op Emerce dat Google, indien mogelijk, de resultaten uit een Shopping-zoekopdracht ook direct in de organische zoekresultaten plaatst. Critici stellen dat Google met die praktijk schermruimte pikt van bedrijven die met veel moeite een degelijke positie in de organische zoekresultaten hebben verworven.

Google Shopping

Conclusie

Google Shopping is een gevaarlijke concurrent voor alle vergelijkingssites en met de macht die Google heeft zal dit alleen maar gevaarlijker worden. Ik denk dat er de komende tijd behoorlijk wat relletjes gaan ontstaan tussen vergelijkers en Google.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over Tim Beeren

Tim Beeren - geïnspireerd door Internet Marketing, E-commerce en Zoekmachine optimalisatie, jonge online ondernemer met passie en ambitie.

Tim Beeren is te volgen op Twitter als @timbeeren.

Reageer op "Google Shopping prijsvergelijksite gelanceerd"