Google Disavow Links Tool

Steeds meer bedrijven investeren flink in SEO-activiteiten, oftewel zoekmachine optimalisatie activiteiten. Dit leidt ongetwijfeld tot betere posities in de zoekresultaten, er komen meer bezoekers naar de website en hierdoor worden er ook meer klanten gegenereerd. Je bent blij met de investering, maar dan…

In het gunstige geval heeft u de website aangemeld bij Google Webmasterhulpprogramma’s en krijgt u bericht van Google. In het slechtste geval hoor je niks van Google en zie je plots de rankings en bezoekers afnemen. Wat is er aan de hand!?

In het geval van de aanmelding bij Google Webmasterhulpprogramma’s zul je een bericht van Google ontvangen met de melding dat er veel irrelevante (onnatuurlijke) backlinks zijn aangetroffen in het linkprofiel van de website en dat je deze zo snel mogelijk dient te verwijderen. Doe je dit niet, dan zal Google je bestraffen met een ‘penalty’.

Blijkbaar hebben deze zogenaamde SEO-specialisten behoorlijk wat ‘black hat’ praktijken toegepast op de website, waaronder het kopen van irrelevante/onnatuurlijke backlinks. Inmiddels is het algoritme van Google dusdanig gevorderd dat er steeds meer onnatuurlijke linkprofielen kunnen worden opgespoord, daarnaast is ook ’the human eye’ afdeling uitgebreid. Google heeft relevantie hoog in het vaandel staan en wanneer Google vindt dat er niet volgens de richtlijnen voor webmasters gehandeld wordt kun je van Google een penalty of zelfs een ban krijgen.

Om deze sanctie van Google te vermijden dient het linkprofiel hersteld te worden, maar hoe ga je al deze backlinks nu verwijderen? De webmasters mailen met de vraag of ze de link naar jouw website willen verwijderen? Kan, maar het overgrote deel zal hier geen gehoor aan geven. Google heeft daar nu een oplossing voor met de Google Disavow Links Tool.

De term ‘disavow’ is een Engelse term met als betekenis: loochenen / ontkennen. De Disavow tool stelt webmasters in staat om een tekstbestand te uploaden waarin alle links worden vermeld die door Google ‘genegeerd’ dienen te worden. In het tekstbestand kan er per regel één URL opgenomen worden die Google moet overwegen te negeren bij evaluatie van het linkprofiel.

Voor Google is de vermelding van elke individuele link slechts een suggestie om deze niet mee te nemen bij de evaluatie en deze als een soort NoFollow link te beschouwen, Google is niet verplicht de link niet te volgen net zoals bij het Canonical Link Element. Google zal de ‘suggesties’ individueel bekijken en beoordelen. Mede hierdoor duurt het enkele weken voordat Google het gehele bestand aan links heeft doorgenomen. Elke link moet individueel worden gecrawld en opnieuw worden geïndexeerd om tot een goede beoordeling te kunnen komen.

Voor domeinen met meerdere beheerders maakt Google het mogelijk om de lijst meerdere malen aan te passen. Het tekstbestand kan worden gedownload, worden gewijzigd en vervolgens weer worden geüpload. Bedenk echter, voor het uploaden van het tekstbestand, goed of elke link daadwerkelijk moet worden genegeerd. Het achteraf terugdraaien van het signaal tot negeren duurt langer dan een paar weken en kan zelfs tot gevolg hebben dat de uiteindelijke waardering voor de link afneemt in vergelijking tot de situatie voor het afgeven van het signaal tot negeren. Neem de lijst dus eerst kritisch door voordat deze geüpload wordt via de Google Disavow Links Tool.

Google Disavow Links Tool alleen voor ‘Power Users’

Google hamert erop dat de Disavow Links Tool alleen bedoelt is voor ‘Power Users’ die weten waar ze mee bezig zijn. De gevolgen van de tool zijn behoorlijk ingrijpend, daar dient men zich zeer bewust van te zijn. De meeste webmasters hebben deze tool niet nodig en kunnen al veel bewerkstelligen met de ’traditionele’ manier van het opschonen van het linkprofiel. Google ziet de tool dan ook puur als een laatste redmiddel voor die partijen die via de ’traditionele opschoonmanieren’ weinig vorderingen maken wat betreft het linkprofiel.

De Google Disavow Links Tool is te gebruiken voor websites die zijn aangemeld bij Google Webmasterhulpprogramma’s onder het volgende adres: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main.

Bekijk ook onderstaand filmpje met uitleg van Matt Cutts, hoofd van Google’s Webspam team. Onder het filmpje kwam ik nog een positieve reactie tegen: “The tool works, it helped us get a 7month old penalty finally removed…”


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over Tim Beeren

Tim Beeren - geïnspireerd door Internet Marketing, E-commerce en Zoekmachine optimalisatie, jonge online ondernemer met passie en ambitie.

Tim Beeren is te volgen op Twitter als @timbeeren.

1 Reactie op "Google Disavow Links Tool"

Reageer op "Google Disavow Links Tool"