301 redirect verliest PageRank waarde?

Wanneer een website verhuist, of wanneer een URL wijzigt, is een 301 redirect een zeer goede oplossing om bezoekers en zoekmachines te laten weten dat de URL zich op een nieuwe plek bevindt. Matt Cutts, hoofd van Google’s Webspam team, geeft antwoord op de vraag of een 301 redirect zorgt voor behoud van PageRank waarde of dat er enige PageRank waarde verloren gaat bij een 301 redirect.

Wat is een 301 redirect precies?

Een 301 redirect is een server code die een permanente verwijzing van een URL naar een andere URL aangeeft. Hierdoor worden zowel gebruikers, verwijzende sites als zoekmachines doorverwezen naar de juiste URL.

Verwerking van PageRank waarde bij een 301 redirect

In onderstaand filmpje legt Matt Cutts, hoofd van Google’s Webspam team, uit dat een 301 redirect een klein beetje (“a very tiny little bit”) PageRank waarde verliest. Hij geeft echter ook toe dat een 301 redirect de beste manier is om een zoekmachine te informeren dat de URL verhuisd is naar een nieuwe URL.

Waarom dan toch een klein beetje verlies van PageRank waarde? Hij legt uit dat 301 redirects hierdoor alleen uit noodzaak worden toegepast. Anders zouden veel websites onnodige 301 redirects gaan toepassen in plaats van directe links.

301 redirects vergeten = SEO blunder

Voorbeeld:
Een zoekmachine heeft een hele hoop URL’s van je website geïndexeerd. Je laat echter een compleet nieuwe website bouwen met nieuwe URL’s. Wanneer de nieuwe website zonder 301 redirects online wordt gezet kunnen alle oude geïndexeerde URL’s binnen de zoekmachine niet meer gevonden worden.

Een zoekmachine kan simpelweg niet zo snel schakelen en er op korte termijn voor zorgen dat alle oude geïndexeerde URL’s eruit worden gegooid en plaats maken voor de nieuwe URL’s.

Kortom, de zoekresultaten binnen de zoekmachine geven de welbekende 404 / ‘Pagina niet gevonden’ fouten. Wanneer de zoekmachine voor een zoekresultaat meerdere malen een 404 fout te verwerken krijgt, wordt het zoekresultaat uit de zoekmachine gegooid. Huppakee, weg rankings!

Ook bezoekers die pagina’s als favorieten hadden opgeslagen krijgen 404 fouten te zien. Ook verwijzende sites die een link hadden geplaatst naar jouw pagina krijgen 404 fouten te zien. Hierdoor gaat bovendien behoorlijk wat PageRank waarde via de backlinks (verwijzende sites) verloren en dat is erg zonde.

Grootste nadeel is dat, op den duur, alle rankings binnen de zoekresultaten verloren gaan en opnieuw opgebouwd moeten worden, wat soms onherstelbaar blijkt te zijn. Ook de verdeling van PageRank binnen de website moet opnieuw gedistribueerd worden. Alle pagina’s worden gezien als nieuwe pagina’s en moeten opnieuw PageRank waarde opbouwen voor de zoekmachines.

Een duur geintje, een onnodige blunder die helaas nog vaak voorkomt.

Advies

Gebruik 301 redirects om oude URL’s door te verwijzen naar nieuwe URL’s. Hierdoor worden gebruikers en zoekmachines geïnformeerd dat de URL permanent is verhuisd naar een nieuwe URL. Ook de opgebouwde PageRank waarde van de oude URL zal (voor het grootste deel) meeverhuisd worden naar de nieuwe URL.

Controleer ook of inkomende links (backlinks) naar oude URL’s juist worden doorverwezen, via 301 redirects, naar nieuwe URL’s.

Verwar een 301 redirect niet met een 302 redirect. Een 302 redirect is, in tegenstelling tot een 301, geen permanente verwijzing, maar een tijdelijke verwijzing (minder dan 2 maanden).

Hoe een 301 redirect in te stellen?

Dat kan in het .htaccess bestand op de volgende manier:

Redirect 301 /oudelocatie.html https://www.timbeeren.nl/nieuwelocatie.html

Het kan ook in de scripttaal, bijvoorbeeld in PHP:

header(“HTTP/1.1 301 Moved Permanently”);
header(“Location: https://www.timbeeren.nl/nieuwelocatie.html”);
?>

In sommige gevallen (Magento bijvoorbeeld) kunnen 301 redirects ook worden ingevoerd in de database. Dat is afhankelijk van het content management systeem.

Voorbeelden 301 redirect SEO blunders

In 2006 maakte de Rabobank de misstap om de nieuwe website te lanceren zonder 301 redirects van de oude URL’s naar de nieuwe URL’s. Dat heeft ze een immense, onnodige schade opgeleverd die bijna niet te herstellen valt. Lees het artikel: Rabobank vergooit topposities Google, verliest tonnen aan gratis clicks.

Ook het Algemeen Dagblad maakte diezelfde fout in 2009. Lees het artikel: AD.nl maakt SEO misstap met nieuwe website.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.

Over Tim Beeren

Tim Beeren - geïnspireerd door Internet Marketing, E-commerce en Zoekmachine optimalisatie, jonge online ondernemer met passie en ambitie.

Tim Beeren is te volgen op Twitter als @timbeeren.

8 Reacties op "301 redirect verliest PageRank waarde?"

Reageer op "301 redirect verliest PageRank waarde?"